Acer Cloud Professor teszt: IoT az egész családnak

|

Az Acer oktatócsomagja lefedi a hardverprogramozás minden szegletét, kicsiknek és nagyoknak is egyaránt hasznos tudást kínál.

Hazánkban is kezd begyűrűzni egyre több oktatási intézménybe a programozásoktatás, és néhány iskolában - ugyan még csak szakkör szintjén - már megismerkedhetnek az érdeklődők a legórobotokkal, valamint az Arduino-mikrovezérlőkben rejlő lehetőségekkel.

Átfogó, a robotika és a hardverprogramozásba is betekintést nyújtó oktatócsomagot azonban még nem igazán találunk a piacon, amit most az Acer igyekszik orvosolni. A cég ugyanis a Cloud Professorban összerakott minden szükséges hardverelemet és egy részletes tananyagot is, amivel minden esélye megvan arra, hogy valóban előrelendítse a hardverismeretek és a kódolás oktatását.

Hardverek és tananyag

A körülbelül 69 900 forintért beszerezhető alapcsomag arduinós komponensei között találunk egy microUSB-s csatlakozóval felvértezett Leonardo lapkát, egy USB-s LED-lámpát, néhány kiegészítő szenzort, valamint egy Seed Shield-modult a bővítéshez, az egész IoT-s ökoszisztémát pedig egy PC-stick teszi teljessé. A miniszámítógép Intel Atom X5-ös processzorral, valamint 16 GB belső tárhellyel áll a rendelkezésünkre, felületén pedig egy USB-, egy microUSB-, valamint egy HDMI-csatlakozót találunk. Tökéletes környezet ez ahhoz, hogy csupán egy monitorral kiegészítve bárhol belevessük magunkat az alkotás folyamatába.

Az apró PC Bluetooth 4.0-s kapcsolaton keresztül képes csatlakozni okostelefonunkhoz, ami azért kiemelten fontos, mert a készülékhez használható applikáció segítségével mobilos környezetben is elkészíthetjük kódjainkat. Sőt a mobilok képernyőjén nem csak a szövegalapú kódolást kapjuk lehetőségül; a Blocky vizuális kódolási környezetével gyorsan megalkothatjuk utasításainkat.

A legjobb pedig az, hogy az egyes komponensek vezérlőfelületéhez még appokat is generál, a blokkokból összeállított funkciókat kódunk végén az érintéseinkre reagáló kapcsolókkal vezérelhetjük, a jeltovábbítás pedig azonnali a Bluetooth-kapcsolaton keresztül. Természetesen e szolgáltatások megismeréséhez számtalan példát kínál a csomagban mellékelt füzet, és a szoftver elindításakor is találunk automatikusan induló mintaalkalmazásokat.

Bőven akad utánpótlás

Az oktatócsomag kiegészítőellátásáról is gondoskodott az Acer; a Starter Kiten kívül az Arduino hivatalos kiegészítőit gyártó Seed céggel együtt összeállított egy hivatalos Cloud Professor szenzorcsomagot LCD-kijelzővel, szervomotorral és infrás mozgásérzékelővel.

Ha pedig ez nem lenne elegendő, a Cloud Professor még a Lego Mindstorms-készletekkel történő robotikaoktatására is ajánl alternatívát: beszerezhetünk ugyanis az Acertől egy egyedi építőkocka-készletből és hardveres kiegészítőkből álló szettet is, amely a Gigo 1247A névre hallgat, a dobozában található elemekből pedig az instrukciókat tartalmazó füzet alapján akár saját robotot, robotkart (sőt még egy kakukkos órát is) készíthetünk. Ennek a csomagnak a szívét is egy Arduino Leonardo modell adja, és az alapcsomagban található miniszámítógépen keresztül pillanatok alatt életet lehelhetünk összeszerelt alkotásainkba.

Az Acer készlete tehát tökéletes lehet arra, ha egy komplett, tananyaggal ellátott csomaggal szeretnénk belekóstolni az IoT, a hardverprogramozás vagy a robotika világába, az Arduino-alapok pedig garanciát kínálnak arra, hogy a végletekig bővíthessük kiegészítő-eszköztárunkat. Az egyetlen probléma, hogy az alapkészlet ára magas, így kizárólag abban az esetben terjedhet el tömegesen a hazai oktatásban (akár szakkör szinten), ha az iskolák jelentős kedvezménnyel szerezhetik be ezeket az oktatócsomagokat.

Alapcsomag (körülbelül 69 900 Ft)

PC-stick (Intel Atom X5, 16 GB-ram, Bluetooth 4.0, HDMI, USB, microUSB, microSD-slot), Arduino Leonardo, USB-s LED, Seed Arduino Shield bővítőmodul, LED-foglalat, fehér LED, RGB-LED-bővítő, ventilátormodul, hőmérő, fényszenzor

Acer Cloud Professor Expansion pack (19 900 Ft)

RGB háttérvilágításos LCD, szervomotor, nedvességérzékelő, hangszenzor, vízmérő, relé, árammegszakító, hő- és páratartalom-mérő, piezoelektromos szenzor, infravörös mozgásérzékelő, mágnesérzékelő, nyomógomb

Acer Cloud Professor GIGO 1247A KIT (59 900 Ft)

304 építőelem, Arduino-alapú vezérlődoboz, fényszenzor, infraszenzor, motorok

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.helloworldonline.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.